- Supermarktketens Plus en Coop gaan samen verder.
- Het nieuwe fusiebedrijf heeft 550 winkels in Nederland, die allemaal onder de naam Plus doorgaan.
- De twee coöperaties fuseren tot het derde supermarktconcern van Nederland, achter Albert Heijn en Jumbo.
Supermarktketens Plus en Coop gaan samen verder. De twee coöperaties fuseren tot het derde supermarktconcern van Nederland, achter Albert Heijn en Jumbo.
Het nieuwe fusiebedrijf heeft 550 winkels in Nederland, die allemaal onder de naam Plus doorgaan. Daarmee heeft het bedrijf een marktaandeel van meer dan 10 procent.
Albert Heijn zit in Nederland op bijna 900 winkels. Jumbo verwacht dat er in de tweede helft van van dit jaar jaar 23 vestigingen worden geopend waardoor het totaal op 720 komt te liggen.
Bij het nieuwe concern, dat ook Plus gaat heten, werken zo’n 40.000 mensen. Naar eigen zeggen komen er wekelijks ruim 4,5 miljoen klanten in de supermarkten van het fusiebedrijf. De twee formules hebben samen een omzet van zo’n 5 miljard euro.
Met de samenvoeging willen Plus en Coop de concurrentie beter aangaan. Daarvoor is schaalgrootte nodig, stellen ze. Ook denken ze zo meer geld te kunnen besteden aan technologische vernieuwingen.
Die vernieuwingen kosten veel geld en zijn door grotere partijen makkelijker op te brengen. Eerder verkocht de familie Deen de gelijknamige supermarktketen bijvoorbeeld, omdat het die investeringen niet zag zitten.
Inkoop bij Superunie
Voor de inkoop van artikelen zijn Plus en Coop aangesloten bij Superunie, net als onder meer Vomar en Hoogvliet. Het fusiebedrijf blijft aangesloten bij die inkooporganisatie. Plus en Coop sluiten niet uit dat er in de toekomst meer leden van Superunie aansluiten bij het nieuwe fusiebedrijf Plus.
Het samengaan van Plus en Coop moet nog wel worden goedgekeurd door de toezichthouder en door de ledenraden van de twee coöperaties. Bij beide bedrijven moet twee derde van de leden instemmen. Begin 2022 zou de fusie moeten worden afgerond.
Het gaat volgens Duncan Hoy, algemeen directeur van Plus, dan ongeveer drie jaar duren om alle Coop-winkels om te bouwen. Hij wordt ook algemeen directeur van het fusiebedrijf. Fred Bosch, nu algemeen directeur van Coop, wordt financieel directeur.
Gedwongen ontslagen niet uitgesloten
Het hoofdkantoor van Coop in Velp gaat op termijn sluiten. De hoofdkantoren van de twee bedrijven worden samengevoegd in Utrecht, waar het hoofdkantoor van Plus nu al is gevestigd. Daardoor zullen er banen verloren gaan omdat er sprake zal zijn van overlap.
Een exact aantal konden Hoy en Bosch nog niet noemen, omdat er nog geen beslissingen over zijn genomen. "We kunnen gedwongen ontslagen niet uitsluiten", zei Bosch.